Sıkça Sorulan Sorular
Altın Ayarları ve Ağırlıkları
8 Ayar - 333 mg
14 Ayar - 585 mg
18 Ayar - 750 mg
21 Ayar - 875 mg
22 Ayar - 916 mg
24 Ayar - 1000mg
Altın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Altın alırken seçtiğiniz altının ayarına dikkat edin. 24 ayar olması %100 saf altın olması anlamına gelir. Bu ayardaki altınlar 1000 milyem’dir (miligram). 22 ayarlık altın gram başına 916 mg altın, 18 ayarlık 750 mg, 14 ayarlık 583 mg altın içerir. Orta kalitede bir şey almak istiyorsanız 18 ayar tercih edebilirsiniz.
Takı amaçlı alıyorsanız TSE belgesi olmasına özen gösterin. Böylece daha güvenilir ve garantili bir ürün almış olursunuz. Alacağınız altının imalatçı firma veya kuyumcu tarafından patentli olmasına dikkat edin.
Satın almayı düşündüğünüz altının kaç gram olduğu, gram fiyatı ve işçilik bedeli hakkında bilgi edinin. Alacağınız altının özellikleriyle belirtilen tutarı karşılaştırıp değerinin altında veya üstünde satılıp satılmadığını kontrol edebilirsiniz
Alacağınız altının işçilik bedelini bilirseniz, ileride altını elden çıkarmak istediğinizde aşağı yukarı ne kadar fiyata satabileceğiniz hakkında fikriniz olur.
Takı olarak tasarlanmış altınlarda işçilik fiyatı takının modeline göre değişir. İnce işçilik gerektiren, titizce yapılmış bir modelse işçilik bedeli yüksek olur. İşçiliği oldukça az olan bir takının işçilik bedeli, 24 ayarlık gram altının çeyreği kadardır. İşçiliği oldukça zor ve itina ile hazırlanmış bir takının işçilik fiyatı 24 ayarlık gram altın fiyatına denktir.
Pembe, sarı, beyaz gibi farklı renkte altın seçenekleri olabiliyor. Altını takı olarak alacaksanız, bu alternatifleri inceleyebilirsiniz. Altının bakır ile karışımından pembe altın, nikel veya platin gibi alaşımlarla bir araya gelmesinden beyaz altın oluşuyor. Gümüş ile karıştırılmasıyla ise sarı altın meydana geliyor.
Altını yatırım amaçlı almayı düşünüyorsanız, Cumhuriyet altını ile işçiliği az olan 22 ayar bilezikleri tercih edebilirsiniz.
Cumhuriyet altını alırken:
Cumhuriyet altınında baskının gerçek ve okunaklı olmasına dikkat edin. Kulplu olan altınların rengi sarıya yakındır, kulpsuzların rengi ise kızıla çalar.
Cumhuriyet altınlarının piyasada sahte baskılı olanları bulunabiliyor. Hediye niyetine yarım veya çeyrek alırken bu noktaya dikkat etmenizi öneririz. Baskılarının netliğini ve gram ağırlıklarını kontrol etmenizde fayda var.
Çeyrek altın
1,75 gram iken yarım altın 3,50 gram ağırlığında olmalı.
Bazı tüketiciler altının tarihinin eski ve yeni olması konusuna da takılır. Eğer ki gramı yerindeyse ve baskısı netse tarihinin eski olması pek bir sorun teşkil etmez. Elinizdeki altını satmaya karar verdiğinizde tarihi eski veya yeni olsun değeri neyse o fiyattan satabilirsiniz.
Dolar mı almalıyım, euro mu?
Ülkemizde her alanda ki yatırımcının ve iş adamlarının en çok takip ettiği döviz kuru dolardır…
Kaç çeşit altın vardır?
Gram Altın
Gram altın, günümüzde en sık tercih edilen altın türlerinden. Hem birikim aracı hem de hediyelik olarak kullanılan gram altın, İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş tarafından üretilen tescilli bir altın ürünüdür. Bu altın en basit ifadesiyle külçe altın parçasıdır ve gramlar halinde satılır. 0.995 saflığında 24 ayar has altından ya da 0.916 saflığında 22 ayar has altından yapılabilir. Piyasada farklı gramajlarda gram altın bulmanız mümkündür.
Çeyrek Altın, Yarım Altın, Tam Altın
Çeyrek, yarım, tam. Adlarından da anlaşılacağı üzere bir bütünün parçaları olarak satılan altın türüdür. Öncelikle tam altının özelliklerini açıklayalım. Tam altın, Cumhuriyet Altını ve Ata Lirası gibi farklı isimlerle de anılır. Tam altın olarak ifade edilen altın aslında Cumhuriyet Altını’dır ve ziynet ile sikke (meskük, Ata Lirası) olmak üzere iki gruba ayrılır. Ziynet grubunda yer alan Cumhuriyet Altını22 ayar olup 7.016 gramdır. Sikke grubunda yer alan ise yine 22 ayar olup 7,216 gramdır. Çeyrek, yarım ve tam altının gram özelliklerini aşağıdaki tablodan detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Ziynet – Gram Sikke – Gram
Tam 7.016 gram 7,216 gram
Yarım 3,508 gram 3,608 gram
Çeyrek 1,754 gram 1,804 gram
Reşat Altın
Reşat Altın, Osmanlı Sultanı Beşinci Mehmet Reşat adına basılmış olan altındır. Reşat Altın, Cumhuriyet Altını ile aynı değerdedir fakat piyasada az sayıda olduğundan Cumhuriyet Altınından daha pahalıya satılabilir. Reşat Altın 7,2 gram ağırlığındadır ve 22 ayardır. Piyasada Reşat Altının orijinalini bulmak zor olduğu gibi sahteleri de mevcuttur. Orijinal Reşat Altın alabilmek için sertifikalı ürünlere yönelmenizi tavsiye ederiz.
Hamit Altın
Osmanlı Sultanı İkinci Abdülhamit için basılan Osmanlı parasıdır. Orjinalleri antika değerine sahiptir. Yaklaşık olarak 7.2 gram ağırlığındadır ve 22 ayardır ancak piyasada 2.5 ve 5’lik olarak bulunur. 2.5’luk Hamit Altın 18 gramdır ve 35 mm çapındadır. 5’lik Hamit Altın ise 36 gram ağırlığında olup 45 mm çapındadır.
Gremse Altın
Cumhuriyet Altını’nın iki buçuk katıdır. 10 çeyrek altına ya da 5 yarım altına eşittir, 22 ayardır. İki buçukluk olarak da anılır.
Altının sahte olup olmadığını nasıl anlarız?
Altın genelde manyetik değildir. Bu yüzden mıknatısa yaklaştırdığınızda çekim oluşmaması gerekmektedir. Özgül ağırlığı yüksek olduğundan, altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdırlar. 22 ayar altının sesi tok çıkar, sahte yada çok düşük ayarlı altınların ise daha tizdir.
Altının ayarı ve saflığı genellikle takıların üzerine damgalanmaktadır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000’de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri olabilir. Bir genelleme yaparsak; 22 ayar altın, bileziklerde; 18 ayar altın, pırlanta ve değerli taşlı mücevherlerde; 14 ayar altın sentetik ya da çok değersiz taşlı ve taşsız ürünlerde kullanılır. 10 ayar altın ve 9 ayar altın da genellikle yurt dışına ihraç edilen ürünlerde, 8 ayar altın ise elmas takılarda kullanılmaktadır.
Bir de şunu unutmamak gerekir ki; gerçek bir has altın ya da işçiliği az olan altın hiçbir zaman piyasadaki altın fiyatlarından çok çok daha ucuza satılmaz. Değeri neredeyse her yerde sabit olan bu madenin aşırı şekilde ucuza satılması akla ve mantığa aykırıdır, dikkat edilmelidir.
MIKNATIS TESTİ
Altın ve altın alloy’ları genelde magnetik değildir. Yani, bir mıknatısa tuttuğunuzda genellikle çekim oluşmaz. Eğer mıknatıs tarafından çekiliyorsa, takınız sahte olabilir.
1) AĞIRLIK TESTİ
Altın, özgül ağırlığı yüksek bir elementtir. Bu nedenle de altın takılar, sahtelere oranla çok daha ağırdır.
2) DAMGA TESTİ
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir.
3) FİRMA DAMGASI
Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar. Damgalı ürünlerin sahte olması ihtimali çok düşüktür.
4) RENK TESTİ
Yeşil altın, kendine özgü bir renk karakterine sahiptir. Bakır ve pirinç renginde değildir.
5) FİYAT TESTİ
Gerçek altın hiçbir zaman çok ucuza satılmaz.
Bu testlerin yanı sıra, çok doğru bir sonuç almak için profesyonel desteğe ve laboratuvar testlerine başvurulabilir. Laboratuvar ortamlarında nitrik asit ve hidroklorik asit kullanılarak testler uygulanabilir.
Altın fiyatları neden artıyor?
Ekonomik gelişmelerden sonra altın fiyatlarını belirleyen en önemli faktör arz ve taleptir. Yani talebin fazla olduğu noktada altın fiyatı da doğru orantılı bir şekilde artacaktır. Fakat sadece fiyatları etkileyen faktörleri arz ve talebe bağlamak yanlış bir çıkarım olur. Çünkü altın piyasasını etkileyen faktörler;
Tüm bunların dışında küresel jeopolitik riskler, küresel enflasyon, nakit akışı ve küresel reel faiz oranları gibi faktörlerde altın fiyatlarını belirler.
Karat nedir?
Ayar (Karat): Altının saflık ölçüsüdür, 24 ayar (karat) %100 saftır…